Utan plast - diskmedel och diskborste


Det mest förekommande i våra hem gällande handdiskning är nog diskborste av plast och diskmedel i plastflaska. Det finns bra alternativ till det. Jag använder mig av tvålflingor eller disk/tvätt/städtvålen, som jag river, köpta från Malin i Ratan . Innehållet i tvålflingorna är förtvålad ekologiskt certifierade svensk kallpressad rapsolja och förtvålad kokosolja, vatten och glycerin. Det finns både utan doft och med naturlig doft (lavendel, citron).


Tvålflingorna lägger jag i en glasburk/flaska med pump i och fyller på med varmt eller ljummet vatten. Tvålflingorna löses upp i vattnet. Så då blev det ganska enkelt diskmedel utan plastflaska och inga konstiga kemikalier i diskmedlet heller, utan bara bra naturliga saker.
När det gäller tvålflingor, så finns det ju att köpa på andra ställen med, men bara för att det är tvålflingor betyder det inte att det är säkert att dessa är så miljövänliga. Jag har kikat runt lite och på ett ställe där det fanns tvålflingor var dessa från Frankrike och i innehållsförteckningen stod det endast att det var
 över 30 procent tvål i (!), vad som mer fanns i framgick inte alls.


Diskborste i trä finns det på många ställen att få tag i. Finns det att köpa där ni ändå annars gör inköp är ju det bra, annars finns det på en mängd olika nätbutiker, bland annat på Malin i Ratan, och på Jordklok och på Handelshuset Källan .

Så nu går det lätt att börja med plastbantningen i köket. Vad tror ni? Och för skoj skull kan ni räkna ut hur många diskborstar och diskmedelsflaskor ni brukar köpa på ett år och blir inte det så mycket så lägg till det antalet gånger 60 år. Och blir ni nu inte förskräckta av mängden plastdiskmedelsflaskor och plastdiskborstar, så lägg till det antalet gånger ca 5 miljoner (vet inte, men tänker på hushåll i Sverige). Har ni ännu inte blivit övertygade om att sluta med plastflaska med diskmedel (och plastdiskborste), så kan ni ta reda på hur lång tid det tar från plast att brytas ner (har ingen aning själv hur lång tid det tar, men är inte säker på att den någonsin bryts ned).

Jag önskar er lycka till nu med ett steg i plastbantningen i ert hem!
Och ha en fin torsdagkväll - snart är ju helgen här ☺


Kommentarer

Populära inlägg