Rebox AB - ett företag med cirkulär ekonomi

Min tanke med bloggen är att också ha med företag eller personer som jobbar eller lever med en hållbarhetsfilosofi. Först ut är Rebox AB. Jag stämde träff med Fredrik Hedström på Rebox AB på Retuna Återbruksgalleria i Eskilstuna . Idén till företaget fick Fredrik i samband med hans dåvarande jobb inom shipping och containerfrakter, och hans egen flytt och en kompis flytt. Fredrik berättar att shipping och Rebox idé egentligen är samma affärsmodell. Hans flyttkartonger ville han inte slänga och kompisens åkte han och hämtade. Så 2014 började Fredrik att testa idén som ett hobbyföretag, och startade sedan bolaget 2015. Reaktioner från kunder är mycket positiva, de slipper ju själva att hantera kartongerna. Under tiden fram till nu är 40 000 flyttkartonger räddade. 


Företagets idé är att återanvända flyttkartonger och det är uppdelat på tre ben. Det första är hemkörning av flyttkartonger, det andra är att kartongerna ska finnas i olika butiker och det tredje benet är att vara grossister till flyttfirmor. Många flyttfirmor, speciellt de mindre, har inte råd att ha ett lager med flyttkartonger.

När utkörning till kunder görs, ingår även upphämtning av lådorna, i priset. I sådana fall, då det är både utkörning och upphämtning av lådorna, planteras ett träd via Vi-skogen för var tionde låda som upphämtas. Det är en viktig del i Rebox filosofi, att vara med och bidra med något och Vi-skogen är positivt både gällande miljön och bekämpning av fattigdom. 

Rebox AB är medlem i en organisation som heter CirEko , en organisation som vill sprida kunskap om hur företag kan arbeta cirkulärt. I oktober kommer det att hållas en konferens med företag som på olika sätt jobbar med cirkulär ekonomi, och där kommer Fredrik att vara en av de som berättar om sitt företag. 

Rebox finns på sociala medier:
Instagram : @rebox_abIntervjun hölls på mysiga café ReturamaKommentarer

  1. Vilken god idé!! Att sluta se allting som engångs-varor eller ändliga resurser som kan "slängas bort" är viktigt. Som jag hörde en kvinna säga i en suverän pod en gång: "Vi kan inte slänga b o r t något. 'Bort' finns inte."

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är det! Det är jättebra. Men det är ju så sant det - bara för att vi inte ser det, så betyder ju inte det att det försvinner.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg