Följ med mig på en resa

Det här inlägget skrev jag för några månader sedan, men i en annan blogg, men nu är det dags att fortsätta (denna text är lite reviderad jämfört med ursprungsinlägget):

Jag håller på med en grej hemma. Jag ska berätta. Men först lite bakgrund.

Mina tankar kommer från olika håll, men ursprungs- eller grundtankarna är två. Dessa är för det första att alla kan göra något för att leva ett mer miljövänligt liv, och för det andra vad behöver vi människor egentligen? Det första kommer att vara det som bloggen handlar om. Det andra - vad människan egentligen behöver, kommer att vara som en bakgrundsfrågeställning att ha med egentligen genom alla texter jag skriver här. Jag ställer bara några frågor här som ni kan ha med er och kanske gå tillbaka till ibland - dessa frågor är:

- hur klarade sig människan på stenåldern egentligen?
- om vi jämför människan på stenåldern med människan idag, så verkar det vara så enormt stor skillnad - hur har det blivit så?
- behöver vi allt vi har idag? Om inte - varför har vi då allt det vi har?

Frågorna är inte i sig något vi behöver svara på, men att ställa frågor är ett bra sätt att börja tänka och reflektera, och det är också det som behövs för att överhuvudtaget en förändring ska kunna ske hos oss.

Den grejen jag håller på med hemma började egentligen med att jag funderade på människans behov för att kunna överleva (inte som art, utan som din egen individ alltså), och ursprungstanken var just den om stenåldersmänniskan kontra dagens människa. Så vad är det då egentligen som vi behöver? Jag gör en lista här med det:
- mat och vatten
- kläder
- bostad
- någon typ av sovplats
- köksredskap för matlagning
- lite hygienprylar

Sedan reflekterade jag över dessa saker var och en för sig. Jag tittade på vad för saker som jag hade hemma, och började medvetet ifrågasätta dem eller ställa frågan utifrån det jag listat plus lite andra saker. Så här började alltså egentligen min mer medvetna resa i ett miljövänligare liv.

Här i bloggen kommer jag att vara väldigt konkret - hur du praktiskt kan göra för att få in ett mer aktivt miljövänligare liv. Det är inga trollerikonster, utan ganska enkelt egentligen, även om jag ibland kommer att visa på att det går att ta ytterligare steg i något av det jag skriver om.

Välkomna att gå med mig i miljövänligare steg(På bilden: evighetssymbolen - jorden kommer nog inte att snurra för evigt, men ett bra tag till vill vi ju)

Kommentarer

Populära inlägg